Återta julen – Reclaim Christmas
9 december 2011

Artikeln publicerades i Kristen Fostran nr 5, 2011

Under några år skapade stora mängder ungdomar oro i storstäder under paroller som Återta staden (Reclaim the city) eller Återta gatorna (Reclaim the streets). Så kallade gatufester urartade till kravaller och skadegörelse. Vänsterextrema grupper stod bakom händelserna och en drivande idé uppgavs vara allmänhetens rätt till det offentliga rummet. Resultatet var minst sagt destruktivt.

Som kristna kan vi så här i början av ett nytt kyrkoår i stället konstatera att det finns någonting annat än gator och torg som måste återtas i samhället, nämligen julen och dess verkliga innebörd.

Nu är det förstås inte så att julen är okänd för nutidsmänniskan. Men vad innebär egentligen högtiden för folk i största allmänhet? Till att börja med en köprusch i butiker och varuhus utan dess like. Från USA rapporteras till och med att människor skadas och att polisen får rycka ut när julhandeln börjar tumultartat under ”black Friday”. Dagen sägs heta så för att många butiker just då går från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna.

Hemma i Sverige pumpas reklambudskap ut med julklappstips till hela familjen. Inte sällan skapas det förväntningar om att vi borde köpa saker för tusentals kronor till var och en av våra nära och kära. Det händer även att det heliga evangeliet utnyttjas för kommersiella syften. I en tv-reklamsnutt ser vi hur de vise männen kommer till stallet med guld, rökelse och – jovisst, den senaste tekniska prylen.

I en serie  underhållningsprogram, som för övrigt började sändas redan i november, anspelar titeln ogenerat på juldagsmorgonens gudstjänst. Samtidigt avslöjas det på nyheterna att programledaren misstänks för skattefusk.

Lägg därtill ett frosseri i mat, godis och underhållning, så är de flesta pusselbitarna på plats för många.

Fast även i sekulariserade familjer är det säkert vanligt med julkrubbor och änglar som pynt tillsammans med tomtar och glitter för att åstadkomma den ”rätta” känslan. Kanske får till och med julevangeliet vara med på ett hörn, mitt bland allt stök.

Ändå skadar det inte med en stunds eftertanke här. Finner vi den äkta glädjen och friden i alla nya prylar eller mysiga upplevelser? Svaret är naturligtvis nej. Stressen och köphetsen, alla höga förväntningar om att av egen kraft och planering åstadkomma ”den perfekta julen”, kan snarare vara bojor som människor behöver befrias ifrån.

Kontrasten är påtaglig mellan många av det moderna julfirandets uttryck och den enkelhet och utsatthet som Gud lät vår Herre och Frälsare Jesus Kristus födas in i. Han valde smälek och fattigdom. Han kom för att söka upp de förlorade, för att läka sår. Han lärde oss att inte jaga efter förgängliga skatter här på jorden, utan uppmanade i stället till ett evighetsperspektiv.

Vilken befrielse vore det inte för nutidsmänniskan att få vägvisning till den stilla plats vid krubban där egna prestationer inte betyder någonting?

Så om det behövs ytterligare Reclaim-aktiviteter i Sverige, låt oss ödmjukt föreslå: Reclaim Christmas.

Återta julen.

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap