Egen utrustning skapar möjligheter för TV16
21 december 2022

Artikeln har tidigare publicerats i tidningen Livskällan

TV16 är en kristen webb-kanal där det mesta av innehållet är på svenska men det finns också program på engelska. Visionen är “att fler människor ska växa i tro, kunskap och tjänst och få stöd till att ha sitt andliga hem i en lokal församling”. Ett stort fokus ligger på undervisning och mycket är anpassat för en vuxen publik. Men vi ber och arbetar för en större bredd. Om ni inte har varit inne och tittat redan så gör gärna det redan idag på www.tv16.org

Till att börja med vill jag ge en liten praktisk guide. De videor och poddar som ni ser på förstasidan, under den stora bilden, är bara ett litet urval. För att kunna se hela utbudet måste ni använda menyn längst upp. För den som tittar med hjälp av dator har vi lagt till några rubriker, till vänster i den stora bilden, som ni också kan klicka på för att komma vidare.

Ett ämne för tacksägelse är att TV16 i år har kunnat köpa in en videokamera och en väska för utrustning. Redan tidigare har styrelsen varit inne på att vi som paraplyorganisation behöver producera mer innehåll själva och inte bara förlita oss på att det kommer uppdateringar från medlemmar och mediapartners som har anslutit sina Youtube-kanaler eller sin podcast till TV16. 

Tillgången till utrustning för produktion innebär att vi under 2022 har kunnat göra fem inspelningar själva: “Kyrkodag med TV16 Högmässa” (från Alvesta, tredje söndagen i fastan), “Kyrkodag med TV16 Föredrag” (samma söndag, med prästen Håkan Sunnliden), “Pilgrimsvandring vid Seglora kyrka” (en lördag i augusti med församlingspedagogen Tomas Eklund som föredragshållare), “Biskop Hans Jönsson om kyrkan i Lettland” (från ett höstmöte i oktober med Kyrkliga Förbundets lokalavdelning i Mark och Bollebygd ihop med Riksförbundet Kristen Fostran, RKF) samt “Kristet lärarförbund sedan 1883 – historia och framtidsvision” (samma lördag, med bland annat Källans grundare Carl-Henrik Karlsson som är ordförande i RKF).

Låt mig berätta om en satsning som vi kallar “Inför helgen”. Tanken är att en gång i veckan skapa en ny film på 6-8 minuter där 3-4 mycket korta klipp från filmer eller poddar på TV16 presenteras. Genom att följa “Inför helgen” regelbundet kan tittarna få hjälp att följa en programserie över flera veckor. Där kan vi också lyfta upp äldre inspelningar som passar under kyrkoåret och göra reklam för nya inspelningar som gjorts.

Jag tror det är unikt i Sverige att en verksamhet som TV16 har byggts upp och drivs helt ideellt. Mänskligt sett är det en en svaghet att inte vara ett bolag som kan ösa in hundratusentals eller miljontals kronor på att låta professionella anställda spela in program och marknadsföra kanalen så att den blir känd. Att som TV16 ha runt tusen visningar per månad är försumbart jämfört med andra medieplattformar vare sig de är kristna eller sekulära. Men samtidigt är det absolut inget att skämmas för. Tvärtom. Var och en som tittar och lyssnar är värdefull. På något sätt tyder detta långsamma växande också på en styrka och uthållighet som nu börjar bära frukt. Det är som om Gud med sin “lerklump” håller på att skapa något, som vi ännu inte riktigt ser vad det blir, samtidigt som han förbereder oss kristna i Sverige på att verka i en annan tid än hittills som i allt högre grad präglas av sekularisering. 

… men han svarade mig: “Min nåd är nog för dig, för min kraft fullkomnas i svaghet.” Därför vill jag hellre berömma mig av min svaghet, för att Kristi kraft ska vila över mig. (2 Kor. 12:9)

Stefan Karlsson, ordförande i TV16

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap