Från bönens värld
15 september 2023

Rubriken kommer från en bok av professor Ole Hallesby, utgiven av Lutherstiftelsen 1927. Har du inte läst boken är den väl värd att försöka få tag i och att läsa. Även om dagens betraktelse kommer att citera något från boken, är min förhoppning att rubriken också ska väcka en nyfikenhet till just; Bönens värld. 

I min dagliga läsning läser jag just nu i evangelierna. Gång på gång finner jag hur Jesus drar sig undan i bön. Han hade en stark tjänst bland människor men jag förundras över hur ofta han prioriterade tiden med sin Far, i bön. I Lukas 5 kan vi läsa om hur stora skaror samlades för att lyssna till honom och bli botade från sina sjukdomar. Sedan står det: ”Men han drog sig ofta undan ut i ödemarken och bad.” (Luk 5:16, Svenska folkbibeln 2015) 

Jesus levde själv i bönens värld, men inte bara det, vår Mästare och Frälsare undervisar oss gång på gång om betydelsen av bön, av att vara där, i bönens värld. 

I Matteus 7:7-11 finner vi de välkända orden där Jesus ger oss löften om att: ”… var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar ska dörren öppnas.” Teologen Matthew Henry säger i sin bibelkommentar om dessa verser: ”Be, be ofta; be med uppriktighet och allvar; be och be igen; var uthållig i den; gör det till en angelägenhet och var uppriktig i den”. 

Vi vill gärna vara där och be med uppriktighet, allvar, uthållighet och angelägenhet, men så mycket annat pockar på vår uppmärksamhet. Telefonen ringer, det kommer ett nyhetspling i telefonen, bekymmer om vardagen biter sig fast. Hur finner vi vägen till bönens värld? 

Ole Hallesby berättar i sin bok om ett tillfälle när hans son kom in på hans kontor.

Min lille gosse kom en dag och stack sitt lilla huvud in genom dörren till mitt arbetsrum. Nu visste han, att han inte borde störa mig under arbetstiden. Därför hade han ont samvete.  

Men nu såg han på mig med sina goda, runda barnaögon och så sade han: ”Du far, jag skall sitta alldeles stilla, om jag bara får lov att vara här inne hos dig.” 

Att han fick lov, när han tog mitt fadershjärta från den sidan, det förstår ju varje far. Denna lilla upplevelse gav mig mycket att tänka på: Är det inte just så, vi ofta känner det inför vår himmelske Fader. Vi vill så gärna få vara inne hos honom, bara sitta stilla inne hos honom. Och honom stör vi aldrig, när eller hur ofta vi än kommer.  

Du stör aldrig, när eller hur ofta du kommer. Visst är det fantastiskt. Och kanske det måste börja där, om vi vill leva i bönens värld, att vi bara kommer stilla till honom. Vi kommer inför himmelens och jordens Skapare, vi vänder våra hjärtan till honom, i  tacksamhet och förväntan. 

Och vi ber, söker och bultar, för vi vet, att den som ber han får, den som söker han finner och för den som bultar ska dörren öppnas.  

Du stör aldrig, när eller hur ofta du än kommer.

Robert Åberg
Sverigeledare, CEF Sverige – barn och tro

CEF Sverige – barn och tro är en kristen barnorganisation och är en del av Child evangelism fellowship (CEF).

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap