“Karl-Bertil Jonsson-moment” Vänliga veckan 2024
1 mars 2024

Vänliga veckan sammanföll i år med inledningen av stora fastan. På askonsdag var det Alla hjärtans dag som på kommersiell-amerikanska kallas Valentine’s Day. Kanske var det därför detta år bjöd på en alldeles speciellt underbar Vänliga veckan-berättelse; ett riktigt “Karl-Bertil Jonson-moment”. Skolor brukar uppmärksamma denna dag med fina initiativ av olika slag. Exempelvis får barnen gå runt och sjunga på äldreboenden. Ofta tilldelas man en hemlig kompis som man ska vara extra snäll mot under veckan och sedan kan man veckan därpå försöka gissa vem som var vem. Den finaste aktiviteten i år kom dock från ungdomsfängelset/Sis-hemmet i byn, eller snarare från barn i den kommunala grundskolan här. En elev kom på att man skulle skriva hjärtekort till de intagna ungdomarna.

Sagt och gjort. Treorna skrev och ritade fina kort och snart fick personalen på Sis en bunt Alla hjärtans dag-kort med bilder och hälsningar till de intagna; gängkriminella, tjuvar, missbrukare och andra unga i behov av sluten vård. Många av dem har inte heller kristna traditioner som Alla hjärtans dag och Vänliga veckan med sig i sitt sociala bagage. Vän av ordning antar förmodligen att dessa hårdkokta gangsters knappast tar emot en sådan handskriven skatt med annat än hån och förakt. Men så var det inte alls.

Pojkarna (för de är alla pojkar) blev djupt rörda och mycket glada att barnen tänkte på dem. En av dem blev så tagen av barnens vänlighet att han skrev ett handskrivet brev till den elev som kom med idén att skriva till de intagna. Han avslutade brevet: ”All kärlek till er mina små vänner”.

Denna intagna elevs lärare tog kontakt med lokaltidningar. Ingen journalist kom dock för att rapportera om denna goda nyhet. Sådant säljer väl inga lösnummer nu när tendensen är hårda tag och strikta fängelser för unga brottslingar för vilka ingen hyser hopp om bättring. Ingen – utom en klass tre på en skola i norra glesbygden under Vänliga veckan 2024. Men personalen, de intagna och vi som får höra detta – det finns ju annan media, till exempel Kristen Livsgrund – fick vara med om ett riktigt “Karl-Bertil Jonsson-moment”. Och det är ju gott nog en vänlig vecka under ett i övrigt ganska dystert 2024.

Alma-Lena Andersson

 

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

1 kommentar

  1. Carl-Henrik Karlsson

    Vilken härlig historia. Och samtidigt tankeväckande och utmanande.

    Svara

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap