Vi står inför ett drama som är avgörande
24 mars 2024

Våra erfarenheter påverkar vad stilla veckan betyder för oss. För den som blivit kristen senare i livet kan hela påskberättelsen vara en sådan nyupptäckt att man går på allt från passionsandakter till annandag påsk och så tar in hela påskdramat. Andra kan bära på barndomsminnen med påskäggen, smällare och godis eller så minns man kanske allvaret, fastepsalmerna och litanian.

Oavsett vad du och jag har med oss så står vi inför en högtid med ett drama som egentligen slår vilken spännande film som helst. Det dramat är avgörande för vår frälsning och den kristna trons innehåll. Som det står i Ef. 2:8: ”Ty av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det.” 

I passionsandakterna får vi följa Jesu väg mot korset. Han blir mer och mer utsatt och övergiven men fortsätter ändå sin väg och gör det för vår skull. Jag har varit med på passionsandakter varje kväll under stilla veckan och det har gjort Jesu väg mot korset så verklig och dramat tätnar för varje dag.

Sedan kommer skärtorsdagen som är präglad av en innerlighet som Jesus delar med sina lärjungar samtidigt som han förbereder sig för långfredagens lidande i Getsemane. Att få delta i en skärtorsdagsmässa och se altaret kläs av under psaltarläsning och musik har berört många. Många har påverkats djupt av hur det visar på Jesu ensamhet och övergivenhet.

När sedan långfredagen får vara avskalad i kyrkorummet med fem rosor vid korset och krucifixet mitt i kyrkan samtidigt som texten kring korsfästelsen läses så kan man inte vara oberörd.

Påskafton inbjuder oss till att be och stanna upp över det som skett även om det är helt annorlunda än samhället i övrigt. Då kan vi tänka på några saker: 

  • En är att Jesus verkligen var på botten, övergiven till och med av sina vänner. Han var ensam inför rätta i en skenrättegång utan försvarare. Han kunde kallat dit legioner med änglar och stigit ned från korset, men valde att gå hela vägen till döden. Varför? Jo, för vår skull. Det var hans motivering och mål. Som någon sagt: ”Även om du varit den enda människan på jorden så hade Jesus gjort det.” Så viktiga är vi för Gud. Stilla veckan hjälper oss att stanna upp inför det.

  • En annan är att den som har det svårt i sitt liv, känner sig övergiven, antingen för sina egna synder och felsteg eller på grund av annat som hänt, aldrig är ensam. Jesus har redan varit där och han är med när du är där. Det är en stark del av budskapet som talar till oss alla när livet är tungt.
  • En tredje är Jesu tjänande. Det blir så tydligt på skärtorsdagen när han i Johannesevangeliet tvättar lärjungarnas fötter men även när han på korset tänker på både Maria och Johannes mitt i att han själv håller på att dö. Han kom för att tjäna och ge sitt liv. 

”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” (Rom. 5:8) 

Mikael Landgren

 

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

1 kommentar

  1. Carl-Henrik Karlsson

    Tack för din korta rika artikel. Inbjudande. Dag för dag.

    Svara

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap