Går tidningen i graven? Nej, tvärtom!
26 juni 2022

I år genomför vi i RKF, Riksförbundet Kristen Fostran, den största förändringen på många många år när vi nu startar webbtidning. Papperstidningen har vi gett ut sedan 1885 då Fredrik Lundgren (1847-1915) som tidningens första redaktör formade det som vi idag bär vidare. Tidningen har främst gått till medlemmar, och då denna skara decimerats under decennier har det blivit allt färre som läst vår tidning och överhuvudtaget känt till att RKF finns. Med vikande upplaga – men med lika stort arbete att skriva, redigera och layouta – kommer vi någon gång till en “tipping point” där styckpriset per tidning blir orimligt. Medlemsavgifterna täcker idag inte kostnaden för tidningen, och då har vi inte räknat in övrig verksamhet vi har.

Men framför allt har vi i RKF en vision om att nå långt utanför vår egen krets med det vi är, gör och vill kommunicera. De senaste decennierna har vi nått allt färre och färre. Nu är tiden inne att vända denna deprimerande kurva. Men inte med fina ord, goda ansatser eller flashiga mål, utan genom att radikalt ändra förutsättningarna och infrastrukturen. Det lättaste hade varit att fortsätta som vi alltid har gjort, men det hade onekligen lett till att vår ekonomi skulle gått i botten. Vi hade nått allt färre för varje år och förbundet hade tynat bort och blivit musealt. Jag undrar vad Fredrik Lundgren hade sagt om detta om han levt idag.

Från och med 2023 har vi ingen papperstidning. Går tidningen i graven? Tvärtom. Tidningen fortsätter som webbtidning med en långt tätare utgivning än idag. Papperstidningen utkommer med fyra nummer per år (under 2022 tre nummer plus ett medlemsbrev), medan vi i webbtidningen planerar publicera en ny artikel varannan vecka. Minst. Dessutom kommer artiklarna ligga kvar, så att det med tiden kommer bli ett enormt artikelarkiv. Inte nog med det, från och med 2023 kommer vi utöver detta att skicka ut ett artikelbrev med utvalda artiklar, samt ett medlemsbrev, fyra gånger per år. Artikelbrevet och medlemsbrevet kan medlemmar få antingen via papperspost eller e-post. De som får det via e-post kan lätt skriva ut artiklarna och medlemsbrevet. Webbtidningen utformas också så att den som vill kan skriva ut artiklarna på papper.

Att vi ställer om från papper till digitalt kan ta en tid att smälta. Och nu skrämmer jag kanske någon, men detta är bara början. Det är som att gå från pipande internetmodem till fiber. Men när vi väl gjort denna transformation, så behöver – och kan vi – lägga mycket pengar på att marknadsföra tidningen och enskilda artiklar. Har vi inte kunnat det när vi hade papperstidning? Det kalla svaret är Nej. Dels har vi inte haft pengar till det då vi levt på marginalen (och ett antal år med underskott). Dels finns inte förutsättningarna på samma sätt för en papperstidning. Men med webbtidning kan vi för jämförelsevis låg kostnad nå hundratals, ja troligen tusentals fler. Och vi kommer ha verktyg för att kunna mäta och följa upp det exakt. Detta trots att medlemsskaran idag är några hundra. Och ju mer vi lägger på marknadsföring, desto mer “impact” kan vi få.

Så kunde denna artikel ha slutat … Parallellt med att skulptera fram en webbtidning och former för artikelbrev och medlemsbrev, så har vi i tystnad sökt och köpt in mer än hundraåriga jultidningar och böcker som vår tidnings före detta aktiebolag gav ut. De är verkligen utsökta, med bilder av kända Jenny Nyström. Denna historiska samling hoppas jag att vi kan publicera här i webbtidningen längre fram. Samtidigt som vi investerar i digital satsning stärker vi banden till pionjärerna, likt ett träd som ju större det växer desto viktigare blir rotsystemet.

Kristen Livsgrund har varit vår stolthet och den kommer vara det än mer nu. RKF har flera verksamheter, men detta är, har varit och kommer att vara vårt flaggskepp. För vi har en dröm.

Carl-Henrik Karlsson, ordförande RKF (Riksförbundet Kristen Fostran)

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap