“Vi bygger för generationer framåt”
av
4 februari 2023

RKF grundades 1883. Men 150 och 200 år senare, vad har hänt då? På ett möte i höstas delade RKF:s ordförande Carl-Henrik Karlsson några tankar om framtiden.

Här följer ett språkligt reviderat utdrag från hans del av föredraget som hölls i Horreds församlingshem, där även andra funktionärer i RKF medverkade:

“Idag är vi verkligen tydliga med att vi vill gå tillbaka till historien. Inte vara nostalgiska över hur det var för några decennier sedan, utan vi går tillbaka till 1883 – och framåt.

Nu vill jag tala om 2033 och sedan om 2083.

2033, vad har hänt då? Jo, RKF har vuxit. RKF har blivit känt bland många många fler. Vi har utökat med stipendier så att flera lärare och föräldrar får stipendier varje år för att komma iväg på olika läger och lärarkonferenser. TV16 har vuxit och fått fler tittare och fler program och vi har även börjat producera ett antal program riktade till lärare. Vi har redan program riktade till föräldrar idag, men inte program riktade till lärare. Det är verkligen målet att vi ska ha gjort det till 2033. Jag hoppas att vi har kommit upp i 350 medlemmar, att vi ökar. Jag hoppas att vi har fått ta emot flera arv. Historien har blivit än viktigare då, 2033. Jag hoppas att vi har börjat granska läromedel i skolan, med artiklar i Kristen livsgrund. 

Jag vet inte hur många av oss som kommer att leva 2083. Men det vi gör nu i RKF, det är inte bara något för oss utan vi gör något för våra barn, för våra barnbarn och för våra barnbarns barn. Det är för generationer framåt som vi håller på och bygger någonting nu. Därför är det ett så spännande skede vi är inne i just nu och jag hoppas att många av er vill vara med. 2083 firar vårt förbund, då firar vi, oavsett om vi lever eller inte, 200 år. En del tror jag räknade ut RKF, såg att vi låg nere i boxningsringen, och tyckte att det kanske var dags att lägga ner förbundet. Men det är nu som vi börjar bygga för framtiden. 2083 kommer våra efterträdare att fira 200 år. Jag tänker mig då att webbtidningen har utvecklats, att det finns enormt många artiklar och många artiklar även från historien. Kanske tekniken har blivit något annat än internet. Då har det tagit ett steg till, men innehållet kommer att vara det samma. TV16 har blivit en etablerad kanal. Vi är fortfarande medlemsorganisation sedan många, många år. Vi kanske har börjat med samtal, för att samtala med föräldrar och lärare, förutom sommarmöten som jag gärna ser att vi kommer tillbaka till. Jag hoppas att vi är uppe i 1000 medlemmar och att många har gett av sina liv och sina medel till RKF för att vi ska kunna fortsätta.

Historien kommer att bli än viktigare ju längre tiden går.” 

LÄS MER: Bilder från höstmötet i Horred

LÄS MER: Video: Biskop Hans Jönsson

TV16 är en webbkanal som RKF är medlem i. För mer information gå in på TV16:s hemsida.

Här nedan kan du se hela RKF:s föredrag från höstmötet i Horred: “Kristet lärarförbund sedan 1883 – historia och framtidsvision”. Beskrivningen av en vision för RKF år 2033 och 2083, varav ett utdrag återges i artikeln ovan, börjar cirka 36 minuter in i filmen:

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap