Historiskt att sätta punkt och påbörja ett nytt kapitel
1 januari 2023

Artikeln är tidigare publicerad i Kristen Livsgrund nr 3, 2022

Det finns inte ord att beskriva hur mycket RKF har fått betyda för människor sedan Svenska folkskolans vänner grundades 1883. Det vågar jag konstatera även om du och jag, som lever i en helt annan tid, knappast vet allt som har hänt under de år som har förflutit sedan starten.

Men att vår tidning med detta historiska nummer inför julen 2022 sätter punkt för sin utgivning i pappersform, är varken slutet för förbundet som sådant eller för Kristen livsgrund.

Tvärtom är det viktigare än någonsin att teckna medlemskap för 2023.

Jag hoppas att många av er som läser detta ser vilka enorma utmaningar det finns för lärare, föräldrar och andra som värnar om att den kristna tron och livsgrunden ska få rota sig – och bära god frukt – i enskilda människors liv, i skolan och i samhället, här i Sverige och runt om världen.

Rötterna från 1885, då Fredrik Lundgren startade Folkskolans vän, är inte bara viktiga utan till och med avgörande när vi nu går över till webbtidning och även kompletterande utskick av artikelbrev (utvalda artiklar)fyra gånger om året via mejl och vanlig post.

Faktum är att styrelsen för RKF under de senaste åren har lagt ner ett stort arbete på att gå tillbaka och studera historien för att försäkra sig om att förbundet är troget den riktning som grundarna stakade ut när det gäller vilka steg som ska tas framåt.

I det här julnumret hedrar vi våra föregångare genom att återpublicera den förstasida som prydde tidningen Julklockan år 1922.

Detta var en tidning som årligen gavs ut av aktiebolaget Folkskolans vän 1897–1932 och som därmed utgör en del av RKF:s tidiga historia.

Vidare bjuder vi er här på en riktig ”pärla” från samma 100 år gamla nummer, en julberättelse som är varsamt redigerad till ett modernare språk. Jag hoppas att ni tar er tid att läsa den.

Med stor tacksamhet för allt arbete som har lagts ner hittills, av dem som har gått före, kan vi se tillbaka och minnas. Men det är också hög tid att blicka framåt, be och arbeta för en ljusare framtid. Ja, skriva ett nytt kapitel. Om inte för oss själva, så för våra barn och barnbarn.

Vill du vara med?

LÄS MER: Egen utrustning skapar möjligheter för TV16

LÄS MER: “Vi bygger för generationer framåt”

Stefan Karlsson

 

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Nya artiklar via e-post:
Share via
Copy link
Powered by Social Snap