Illustrerad studiebibel: “Mina barn älskar den”
av
23 februari 2023

För en längre tid sedan köpte jag Jonas Dagsons två böcker ”Steg för Steg genom …” som behandlar Gamla och Nya testamentet. Jag såg det som en möjlighet att få hjälp att undervisa barnen om Bibeln och samtidigt att förkovra mig själv lite grann. Dessa böcker är fulla med illustrationer som underlättar förståelsen för olika bibliska händelser och teologiska spörsmål. Gissa om jag blev glad när jag fick reda på att det gjorts en studiebibel i samma stil som dessa böcker.

“Steg för steg studiebibel”, utgiven av förlaget XP media, är liksom böckerna full av illustrationer och förklaringar. Varje bibelbok inleds med en presentation av några viktiga fakta, huvudbudskapet i boken samt viktiga citat. Vid lämpliga tillfällen i texten bryter informationssidor av med förklaringar kring sådant som läsare brukar ha funderingar och frågor kring. I mångt och mycket verkar man i studiebibeln ha placerat in materialet från böckerna i anslutning till de bibelsammanhang som det förklarar.

Materialet som presenteras är över lag mångsidigt och bra. Man får i studiebibelns inledande del en gedigen introduktion till Bibeln, hur den uppkommit och hur den ska användas. Mellan Gamla och Nya testamentet i studiebibeln finns en del som kallas “Mellan testamenten”, som beskriver hur man kan tillämpa Gamla testamentet, och som förklarar något om tiden mellan händelserna i Gamla och Nya testamentet. Som inledning till Nya testamentet ges sedan en väldigt utförlig introduktion till NT:s tid och viktiga händelser och personer som man möter där. Generellt är behandlingen av olika ämnen grundläggande och går inte på djupet in i olika teologiska debatter. Eftersom utrymmet är begränsat kan man inte heller vänta sig något annat. Ändå ges ofta utrymme för presentation av olika tolkningar.

Studiebibelns såväl svaghet som styrka ligger i illustrationerna. En del uppfattas av mig nästan som karikatyrer och kanske att bilderna är lite för många. Några sorters bilder känns onödiga och ger lite för mycket en känsla av serietidning. Men samtidigt som jag personligen inte känner behov av skojiga eller tjusiga bilder gör de studiebibeln mer tilltalande för en yngre läsekrets. Mina barn älskar den! Vid flera tillfällen har vi hittat dem i soffan antingen med böckerna eller med studiebibeln. Helt klart gör de förklarande illustrationerna vissa delar av materialet mer lättillgängliga. Som förälder kan jag läsa om vad något betyder eller hur det såg ut på Bibelns tid och sedan visa barnen en illustration som de lättare kan ta till sig. Ett exempel på det är avsnittet “Att resa i Romarriket” i anslutning till Apostlagärningarna. Att bilderna är många ger studiebibeln också en mer modern framtoning och den blir mer tilltalande för en bredare publik.

Även om jag här framfört att barn kan uppskatta de färgglada och trevliga illustrationerna ska det kanske tilläggas att det på intet sätt är en barnbibel. Målgruppen är troligtvis vuxna (och ungdomar) och det finns mycket att lära sig även för den vane bibelläsaren. Men detta är inte en bok enbart för den vane bibelläsaren eller teologen – det är en studiebibel som med behållning kan användas av alla som vill lära sig mer om Böckernas Bok.

Martin Book

 

Få nya artiklar på Kristen Livsgrund via e-post

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Om Kristen Förälder

Kristen Förälder startades 2007 som hemsida av mamman Jessica Strömberg. Sidan föddes ur ett behov och en längtan av att läsa mer om kristet föräldraskap och få tips och råd. Då Jessica inte såg att det fanns någon sådan sida startade hon en. Från 2013 drevs sidan av RKF:s föräldranätverk Eunike. Sedan 2022 är Kristen Förälder en avdelning i Kristen Livsgrund. Vår önskan med Kristen Förälder är mer av Jesus i familjelivet.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap